• +90 216 405 1213
  • +90 216 405 1211 
  • info@netcollec.com

Size en uygun sistemi kullanarak, ortak bir planlama dili yaratın.

 

Ne zaman teslim edersiniz?
Bu soruyu hiç tereddüt etmeden yanıtlayabiliyor musunuz?

Kusura bakmayın; gecikiyoruz…
Bu cümle, sıkça kullandığınız cümleler listesinde ilk sıralarda mı?

Malzeme eksiğinden dolayı, satın almayı uçakla yapmak zorundayız efendim…
Satın almada sıkıntı mı var?

Tezgâhlar boşta ama teslimat hâlâ neden gecikiyor?
Üretim – Teslimat zincirinde neyin yolunda gitmediğini bir türlü bulamıyor musunuz?

Ana firmanın sipariş revizyonları için hemen önlem almamız lazım…!
Kısa vadeli çözümler bulmaktan sıkılmadınız mı?

Sanayici için planlama uygulamaları, bir bütün olarak işin can damarını teşkil eder. Her üretici firma; sadece kendi planlama fonksiyonlarının aksaksız ve eksiksiz çalışması ile yetinmez. Tedarikçilerinin de kendi benimsediği sistem ile en uyumlu, en uygun planlama sistemini yürütmesini bekler.

Zira bilir ki; tedarik zincirinin başarısı, öncelikle ortak bir planlama dili yaratmaktan, sonra sistemlerde eş uyumdan geçer.

İşletme bazında baktığımızda, temel planlama uygulamalarını Ana Üretim Planlaması, Kapasite Planlama, Malzeme Gereksinim Planlamama ve İleri Üretim Planlama olarak sıralayabiliriz. Perakende ve dağıtım sektörlerinde de kullandığımız ortalama tüketim hesaplarını baz alacak olursak, Yerine Koyma (Replenishment) algoritmalarına dair uygulamaları da göz ardı edemeyiz.

  • Ana Üretim Planlama
  • Kapasite Planlama 
  • Malzeme Gereksinim Planlama
  • İleri Üretim Planlama (Çizelgeleme/Tezgâh Yükleme)
  • Sarf Bazlı Planlama (Replenishment)

Sizin İçin En Verimli Yaklaşımı Seçin

Planlama uygulamaları açısından işletmeler tarafından genellikle benimsenmiş yaklaşımları ikiye ayırabiliriz:

Yalın Üretim: Daha az yazılım kullanarak planlama yönetimi sağlayan ve ürün gruplarını baz alan yaklaşım.

Kitle Üretimi: İş emirlerine dayanan ve tezgâh grupları bazında üretimi esas alan yaklaşım.

Söz konusu ettiğimiz bu iki yaklaşımın sıkça harmanlandığını kabul ederek, Netsis olarak her iki eğilimi de eşit derecede benimsiyor; planlama yazılımlarımızı yaratırken sizin işinizi kolaylaştıracak şekilde hibrid çalışmaları ve yaklaşımları da destekleyecek altyapılar sunuyoruz.

Ana Üretim Planlama

Bu modül, bütçe tahminlerinden üretim planını oluşturmaya kadar geçen sürecin otomatize edilmesini sağlar ve iki aşamalı çalışır:

Tahminleme İşlemleri

Amaç; geçmiş dönem verilerini ve dalgalanmaları da dikkate alarak, satış bütçesini en sağlıklı şekilde ortaya çıkarmaya yarayacak miktar tahminlerini ortaya çıkarmaktır.Sistem; yürütüm sırasında sizin seçeceğiniz veya tanımlayacağınız bir zaman dilimi için geçmiş dönem verilerini baz alarak istatistiksel modelleme yöntemleri uygular ve tanımlamış olduğunuz bu döneme dair tahmini miktarsal / tutarsal satış değerleri oluşturur.Dilerseniz, tahminleme yaparken çeşitli yöntemleri harmanlayabilir veya birden fazla yöntemin mantıklı kombinasyonlarını kullanabilirsiniz. Yanı sıra, yürütülen tahminleri grafikleştirebilir; böylece sağlıklı analizler yaparak amacınıza yönelik en uygun yönteme karar verebilirsiniz.

Üretim Planının Dengelenmesi

Gerçekleştireceğiniz her sağlıklı tahmin, dengeli bir üretim planı yaratma konusunda size pek çok avantaj sunar.

Üretim planı; dönemlere yayılan satış miktarları ve müşteri siparişleri, minimum / maksimum stok değerleri, parti büyüklükleri ve kaba kapasite dikkate alınarak hazırlanır. Böylece güncel ATP (Available To Promise) değerlerine ulaşılır.

Üretim planının dengelenmesindeki temel amaç; güncel müşteri siparişlerine, sürekli yenilenen satış tahminlerine ve eldeki bakiyeye göre, eksik / fazla stok durumundan kaynaklanacak muhtemel sorunları ortadan kaldırmak ve taahhüt miktarlarına tam hakimiyet sağlamaktır. Sahip olacağınız bu hâkimiyet hâli, size müşterinize teslim tarihini sipariş anında telaffuz edebilme yeteneği kazandırırken, siparişlerin karşılanma becerisini de artıracaktır.

Kapasite Planlama

Amaç, belirli bir döneme dair üretim planını gerçekleştirmek için gereksinim duyulacak kaynaklar ile aynı dönem dâhilinde üretimde kullanılacak mevcut kaynakları karşılaştırarak muhtemel kapasite darboğazlarını öngörmek veya mevcut atıl kapasitenin nasıl değerlendirilebileceğine dair çıkar yolları tespit etmektir.Kapasite Planlama Modülü, size optimum üretim planı yaratma şansı sağlamakla kalmaz; kaynak kullanımınızı da optimize eder. 

Senaryolara Hazırlıklı Olun
Bu modül, üretim planınızı yaparken size rakamsal verilere elle müdahale ederek çeşitli senaryolar yaratma olanağı sağlarken, yarattığınız senaryoların sonuçlarını gözlemleme ve analiz etme şansı verir.

Kaynaklarınızı Verimli Kullanın
Test amaçlı yaratacağınız sebep sonuç senaryoları sayesinde kaynak kullanımınızı kolayca dengeleyebilir, halen geçerli görünen darboğazlara, mesai – vardiya programlamasına, ek tezgâh kullanımına ve fason üretime dair kritik önlemler alabilirsiniz.

Personel ve Vardiya Takvimlerinizi Düzenleyin
Resmi tatiller, personel izinleri, vardiya süreleri, vardiyada aynı anda çalışan tezgâh sayısı benzeri bilgileri, fabrika geneli ve iş istasyonları bazında sisteme tanıtabilir; bu bilgiler doğrultusunda işletmenizin çalışma takvimini eksiksiz olarak düzenleyerek kapasite planlamasında maksimum faydaya ulaşabilirsiniz.

İşgücünüzü Verimli Kullanın
Her iş istasyonunuz için işçi sayısına, makine kapasitesine, çalışma takvimine ve maliyet bilgilerine göre ayrı ayrı tanımlamalar yaparak işgücünüzü en verimli şekilde planlayabilirsiniz.